Sider

torsdag 24. september 2015

Arrfjes

Forfatter: Terje Torkildsen
Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2014    

Ejner Salvesen Tevig er en 13 år gammel modig og følsom ung gutt. Hans mor hadde kopper og døde. Ejner fikk også kopper men overlevde. Ejner har en bror i Norge han vil det beste for. Han ønsker at en dag skal de møtes. Ejner får jobb på båten Haabet, under krigen med England. Haabet skal frakte mat til Norge, men på veien støter de på et engelsk skip, skipet heiser rødt flagg som betyr død.
Ejner får beskjed om å borde skipet av kaptein Nygaard, i belønning får han 5 skilling. Når han kommer på båten, kommer han over en død kaptein og når han ser i lommene hans finner han en gull nøkkel,Ejner ble sendt til båten for å finne en journal slik at kaptein Nygaard kan finne ut hva som skjedde med båten han leser hva den døde kapteinen skreiv før han dødde. Mannskapet hans hadde forlat båten. Ejner får nå beskjed om å dra med båten til Danmark, han, kapteinen, styrmann Smith og mannskapet. Styrmann Smith er en skotsk mann som jobbet på Haabet som styrmann.

Når de begynner å reise mot Danmark forsvinner kapteinen på båten. Ejner skjønner raskt hva som skjer. Styrmannen har kastet kapteinen overbord og seiler mot Skottland. Det blir stor storm ute på havet og båten rumler og brumler, Ejner snek seg opp til kaptein lugaren og alt er slengt rundt på grunn av stormen. Der sengen til kapteinen er ligger det ei kiste, Ejner prøver å åpne den men den er låst. Han kommer på den nøkkelen han fant tidligere han prøver og `klikk´ der åpnet den. Inni kista finner han hundrevis av gull mynter, men da kommer styrmann Smith brasende inn. Han ler kort latter, og tar opp en pistol. Ejner knuser lampen i lugaren og det blir helt mørkt. Styrmannen brøler og skudd blir fyrt i rommet, men Ejner er allerede borte. Han drar bort til lasterommet som er fylt med vann og brennevin. Men det er for smalt for at styrmannen skal komme seg til han, styrmannen brøler og trur med å sette fyr på båten. Ejner skjønner trikset, han står helt stille. Han hører styrmannen gå tilbake til lugaren etter noen minutter. Han finner seg en plass og lener kroppen til veggen, hele båten raser rundt og han blir skutt opp i luften.

Jeg synes denne boken var en spennende og tøff bok, den anbefales for folk som like kule bøker med mye spenning.


Martin P 8B

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar