Sider

tirsdag 28. oktober 2014

Hvem er du Alaska?


«Hvem er du Alaska?» er en spennende ungdomsroman med kjærlighet som utgangspunkt. Den handler om Miles som skal begynne på Culver Creek, en pensjonatskole i Alabama. Miles har aldri vært en av de populære og er litt nervøs for turen. På skolen møter han Chip, Alaska og Takumi. Gjennom boken får vi høre om den tragiske kjærlighetshistorien til Alaska og Miles.

Hvis du liker tunge bøker går kanskje denne fort for deg, men hvis du er mer glad i lettleste bøker kan denne bli litt vanskelig. Boka inneholder gode skildringer og det muntlige språket passer godt til bokas tema. Det er ikke mye banning i boken, bare litt her og der. Handlingsreferatene og tankereferatene er godt detaljert, noe som gjør det gøy å lese dem.

Smellene tok slutt, og en stemme ropte: «STOPP NÅ MED EN GANG!» Men vi, vi stoppet ikke. Stoppingen var ikke en del av planen. «Jeg er faen meg reven,» hvisket Takumi, både til seg selv og til meg. «Ingen kan ta reven.»

Boka er original, og etterligner ikke noen bøker jeg tidligere har lest. Den har litt klisjeer som gjør slutten åpenbar etter hvert som du leser. Måten historien er bygd opp på er spesiell og ikke så ofte brukt, men spennende. Boka teller nemlig ned dagene til høydepunktet.

Når du først begynner å lese blir du satt rett inn i handlingen, hvor vi får vite hva som skal til å skje og litt om karakterene. I starten er det ikke så mye som holder deg gående, men når du bikker rundt 60 sider blir det vanskelig å legge den fra seg. Det er noen små overraskelser gjennom boken, men ikke noe stort før det begynner å nærme seg slutten.

«Hvem er du Alaska?» er John Greens debutroman og er godt likt av ungdom. Green har i ettertid skrevet flere populære ungdomsromaner, f.eks. «Faen ta skjebnen» som i år ble gjort om til film. Bøkene er godt skrevet og gjennomtenkt, og handlingen er troverdig.  Jeg tror forfatteren er godt likt fordi han skriver om virkelige ting og har en god tidslinje i bøkene sine.

Boka handler egentlig om å bli glad i noen og hvordan alt kan være over i løpet av et øyeblikk, ved hjelp av dårlige avgjørelser. Forfatteren brukte tid på å skrive boka for å lære ungdom om alkohol og fyllekjøring. Boka forteller litt om å være ung og å tenke over handlingene sine.

Målgruppen er nok 12-16 år. Mange tror det er en jentebok, men det er den ikke. Jeg anbefaler boken til alle, fortellingen får deg til å åpne øynene og se ting annerledes.


Eline 8A

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar